Piet Ruijter (Beroepspalingvisser / Binnenvisser)

‘Nu is de norm voor het hele Noordzeekanaalgebied verandert en ben ik ineens Pietje Cyaankali. We zijn slecht gecompenseerd en ik ben ten dele brodeloos. Ze zeggen: zoek het maar uit.’

Piet Ruijter © Robert Lagendijk

Piet Ruijter © Robert Lagendijk

 

Piet Ruijter (1950) woont en werkt in het Westerdok. Hij is een van de laatste binnenvissers van de stad. Naast zijn woonschip ligt de boetschuurwaar hij zijn netten en fuiken sorteert en repareert. ‘Je hebt nog wel eens last van wolhandkrabben,’ zegt Piet. Door de strenge regelgeving vanuit Den Haag is Piets werk er niet leuker op geworden. Tegenwoordig moet hij het hebben van onderzoekstochtjes met zijn ‘vletje’. Daarnaast werkt hij ook als schoonmaker in een visrestaurant.

Lees verder

Cees de Baare (Operationeel Beleidsmedewerker Binnenvaart bij Port of Amsterdam, voorheen Haven Amsterdam)

‘Met de komst van het Houtmanproject gaan ze de oude insteekhavens eigenlijk weer in ere herstellen.’

Port of Amsterdam © Robert Lagendijk

Port of Amsterdam © Robert Lagendijk


Cees de Baare maakt plannen voor de binnenvaart in de Amsterdamse haven. De nieuwe steigers in de Oude Houthaven komen bijvoorbeeld uit zijn pen. Hij begon op zijn zestiende als matroos bij Rederij Goedkoop aan de Westerdoksdijk. Later ging hij voor Haven Amsterdam werken. Port of Amsterdam is sinds 1 april 2013 een zelfstandig bedrijf. Voor de nautische sector – Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied – is er eigenlijk heel weinig veranderd. ‘Shippies come and shippies go!’ zegt Cees de Baare. De havendienst opereert in het gebied vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal tot twintig mijl buiten de haven voor IJmuiden en zorgt voor een snelle en veilige doorgang van schepen. En dus wordt er door de dienst geloodst en runt zij de verkeersleiding in IJmuiden. Ooit zat die verkeersleiding op de tiende verdieping van het Havengebouw, naast Amsterdam CS.


Lees verder