Paul van Soomeren (DSP-groep en Werkgebouw Het Veem)

 ‘Steek er als maatschappij een beetje geld in en je hebt een rijksmonument waar kunstenaars relatief makkelijk in komen en betaalbaar kunnen werken’

Paul van Soomeren van Werkgebouw Het Veem tijdens de Houthavenlezing

Paul van Soomeren van Werkgebouw Het Veem tijdens de Houthavenlezing


Toen het werd gebouwd in 1896  leek het wel een kasteel, het pand van de Naamloze Vennootschap het Nederlandse Veem. Decennialang deed het pand dienst als overslag van koffie, thee en cacao. En zelfs van cocaïne. Na jaren van leegstand werd het Veem in 1981 gekraakt met als doel het creëren van betaalbare en mooie werkruimtes. In een aantal verbouwing werd de 10.000 m2 van het gebouw door de vereniging, waarvan alle gebruikers lid zijn, omgevormd tot ongeveer 70 grote en kleine ruimtes. De laatste fase van de verbouwing vond plaats in 1997.

 

Lees verder

Piet Bierenbroodspot (Scheepswerf Bierenbroodspot)

‘In de Oude Houthaven kon je vroeger niet zomaar komen. Het hele gebied rond de houthavens was afgezet.’

Piet Bierenbroodspot

Piet Bierenbroodspot


Ooit heette de werf ’t Avontuur, maar inmiddels draagt deze de familienaam: Bierenbroodspot. 
Piet Bierenbroodspot is mede-eigenaar van de oudste scheepswerf van Nederland die nog in bedrijf is. Zijn zoon is de andere eigenaar. Het rekensommetje is eenvoudig: ‘Het eiland is gesticht in 1627 en sinds 1885 runnen we de werf in familieverband. Mijn vaders vader is toen de huidige werf begonnen.’ Op de landkaart uit 1600 loopt de Vierwindenstraat nog dwars over de werf van Bierenbroodspot heen. Met een bruggetje kwam deze uit in de Zeeheldenbuurt, die nog niet groter was dan de stadswal met een rij huizen er tegenaan. In 2014 is Piet 79 en doet hij nog wat klusjes op de werf, waar hij sinds zijn achtste werkt.

 

Lees verder